Författare och journalist

Våld, tvillingar, bortsprungna hundar och stölder. Årets bokprovning är igång och Svenska barnboksinstitutet har kartlagt trender och tendenser i 2015 års utgivning av barn- och ungdomsböcker. 

2015 gavs det ut totalt 2 089 barn- och ungdomsböcker i Sverige, vilket är en ökning med hela 229 titlar (12 procent) i jämförelse med 2014. Utgivningen ökade för sjätte året i rad och ökningen syns mest bland faktaböckerna, kapitelböckerna, mellanåldersböckerna och de tecknade serierna. 

Bokprovning 2016 Svenska barnboksinstitutet

På Svenska barnboksinstitutet kan de det här med fåtöljer …

Trender och tendenser under 2015 års utgivning då?

Djur och natur är populärt bland bilderböckerna och just djur är ett tema som följer med upp till kapitelböckerna för 6-9 åringar. Där är djuret ofta en hund och vanligt är att hunden försvinner på något vis med följden att huvudkaraktären måste leta reda på den.  Tema stöld är också vanligt i de här böckerna. För den här åldersgruppen är det också inne med faktaböcker, gärna om djur, både verklighetens och fantasins varelser. 

I kapitelböcker för barn 9-12 år är det en tydlig trend att det ofta är flickor i huvudrollen och det är vanligt att storyn går ut på att karaktären måste flytta och börja ny skola. Magi är också populärt.

I ungdomsböcker har våldet ökat och det nya är detaljerade slagsmålsscener, detaljerade tortyrscener och våld mot djur. I dystopierna handlar det ofta om flickor i huvudrollen. De ska rädda ett syskon och de är nästan alltid snygga och kan slåss jäkligt bra. Det är nästan alltid romantik med, men sex förekommer i stort sett bara i de svenska böckerna … Dessvärre verkar romantiken medföra att de starka flickorna faller ner i sunkiga stereotyper och blir till passiva fnittrande sötnosar som till sist ändå måste räddas av en stark manlig hjälte. 

 

Bokprovning 2016 Svenska barnboksinstitutet

Våld tydlig trend i ungdomsböcker. Maria Nilsson forskare på Linnéuniversitetet föreläste.

Bokprovning 2016 Svenska barnboksinstitutet www.lindaakerstrom.se

Snygga coola tjejer blir tydligen fnittrande fåntrattar när känslor till en karaktär av det motsatta könet uppstår. Kajsa Bäckius från SBI pratade om dystopier.

I övrigt har det kommit en stor mängd böcker där huvudkaraktärerna är tvillingar, övervägande flickor. En annan tydlig trend är att olikheter mellan människor lyfts fram. Elakheter har alltid funnits i barnböcker, men nytt för i år är att det inte alltid är helt solklart att man tycker illa om den elaka karaktären. 

Bland de egenutgivna böcker skriver många i terapeutiskt syfte av typen; ät rätt, må bra och så vidare.

Själva bokprovningen består av öppna föreläsningar för alla intresserade, en utställning med alla årets böcker samt en dokumentation med statistik och analyser. Nu åker Bokprovningen ut i landet på turné och programmet finns på SBI:s hemsida.

Här kan du läsa hela årets analys från Svenska barnboksinstitutet >>

För att kunna jämföra och dra egna slutsatser kan tidigare års analyser också vara spännande att läsa. Alla finns på SBI:s hemsida.
Förra årets rapport hittar du på den här direktlänken >>

 

Drottninggatan Stockholm, www.lindaakerstrom.se

Dagens sista. Drottninggatan mot tåget hem.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.