Föreläsning journalistik

Den 8 april besökte jag Tollare folkhögskola för att hålla en föreläsning om “Vägen in i branschen”. Jag har tidigare studerat på Tollare, både en reportagekurs och en journalistikkurs så det var extra roligt att komma tillbaka och föreläsa just där. 

Jag pratade utmaningar, problem och glädjeämnen med att vara journalist och om min väg från utbildning till jobb.

Varför kan det vara svårt att intervjua någon som man ser upp till? Hur hittar man motivationen att skriva ett riktigt bra reportage om ämnet är (enligt en själv) dötråkigt? Hur gör man om man är rädd för något som man ska ut och skriva om? Vad gör man om man om chefen har helt andra tankar om vinkeln på ett reportage än vad du själv har? Hur är det att jobba på en lokaltidning på orten där man själv bor, kan man göra reportage och artiklar om alla ändå, fastän man känner hälften? Hur gör man när folk blir väldigt arga för något man skrivit? Varför vill vi jobba med journalistik, vilka är drivkrafterna?

Ja, well. Det var några av de spännande saker jag pratade om under föreläsningen och det blev många bra och intressanta diskussioner kring detta med att jobba med journalistik.

Tack för att jag blev inbjuden som föreläsare!

 

Tollare folkhögskola. Foto: Linda Åkerström

Tollare folkhögskola