Författare och journalist

Vem har inte känt att det tar stopp när man tänker för mycket? Att det kreativa segnar ihop och blir till ingenting. Dör. Jag tror ofta det beror på en liten dum känsla att det man gör inte är bra nog. I stället börjar man analysera, varje liten tanke, varje steg i skrivprocessen. Till sist befinner man sig vid en mur. Stor och hög står den där och vägrar släppa igenom fler ord. 

Jag skriver varje dag. Går upp på morgonen. Sätter mig vid skrivbordet, slår på datorn och lägger händerna på tangentbordet. Och det är där, i just den stunden som jag får slåss mot muren. Ta mig igenom eller över. För när det väl är gjort, rullar det på. Inte alltid i ett fantastiskt flow, ganska sällan faktiskt, men det rullar. Orden kommer och handlingen spelar upp sig inuti huvudet och flyter ut genom händerna till tangenterna och in i datorn. De gånger det blir flow är det fantastiskt. Men jag tror inte på att vänta in flow, jag tror på att skapa det. Genom envishet och struktur. Genom hårt jobb och att aldrig maska. Som författaren Johan Theorin har sagt: Att vara författare handlar mycket om beslutsamhet. Att alltid skriva, och alltid skriva färdigt, oavsett omständigheterna. 

Hur tar man sig över muren då? Finns säkert massor av sätt. För mig funkar det att bara skriva på. Hur fult, kantigt och grovt hugget det än är så skriver jag dit orden. Det blir som en stege att klättra på, över muren och sedan kan jag ta ett skutt ner på andra sidan.
Den fula fixar jag sedan. I redigeringen.

 

Här är några länkar från Författarkurs.se att fördjupa sig i:

Positivt hjärnsläpp, skriv dig hög …

Så skapar du flöde …

Varför perfektionism dödar kreativitet …

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.