Författare och journalist

För alla som gillar Harry Potter. För alla som gillar film. För alla som gillar andra världar. 

Gör ett besök på Warner Bros Studio Tour London – The Making of Harry Potter! Platsen där alla åtta filmerna om Harry Potter huvudsakligen spelades in. Det är värt både tid, pengar och resa, jag lovar.

Vi tog barnen med oss och åkte till London under höstlovet. En och en halv dag vigdes till Harry Potter, en till museet och en halv för att göra ett besök på Kings Cross station och perrong 9 3/4.

 
Välgjort och detaljerat

Oavsett om man är ett stort eller litet fan av Harry Potter så är det en upplevelse att se alla otroligt välgjorda detaljer och miljöer som tillverkades enkom för att spela in filmerna om Harry Potter. 

Det gjordes till exempel 67 olika sorters svartalfmasker, sju stycken av de motorcyklar som Hagrid flyger med, 16 stycken av Rons pappas Ford Anglias (flygande bilen), två stycken nattbussar samt över 3000 trollstavar till inspelningarna.

De mesta är handgjort, som flammande bägaren som karvats för hand ur en engelsk alm eller fågeln Fawkes, den fågel Fenix som professor Dumbledore har, som tillverkades genom att varje fjäder handmålades och fästes en och en för hand. 

 
Mat och fika

Halvvägs genom studion finns det en restaurang där man kan handla både mat och fika samt naturligtvis dricka honungsöl. En sötsliskig historia som dock är rolig att prova.

 
Allt är original, både kläder, prylar och inredning

Alla kläder och saker som visas i studion är original från filminspelningarna. Hogwartsexpressen är dessutom ett riktigt tåg som har tuffat och gått på rälsarna i England för ett antal decennier sen. Som besökare får man gå ombord och titta in i de vagnar där Harry, Ron och Hermione har suttit i filmerna och det känns nästan som att vi också ska åka till Hogwarts. 

Överallt visas det film om hur de olika scenerna gick till att spela in, vi fastnar länge vid filmen om hur djuren tränades för att kunna agera som Scabbers, Fang, Hedwig och så vidare.
Hedwig spelades av fyra olika ugglor, Fang av nio mastiffer, Scabbers inte mindre än av ett dussin brunråttor och Hermiones katt av fyra olika Perserkatter … 

Det finns också möjlighet att lära sig flyga kvast, köra Rons pappas bil, åka i en tågkupé på Hogwartsexpressen och köra Hagrids motorcykel. Överallt går det att få en bild på när man gör det, för en kostnad förstås, och till med en dvd-film om man öppnar plånboken ytterligare lite mer. Vi provar allt. Och vi kommer även hem med bilder på allt, dock var vi för snåla för film. Vi ville hellre slösa slantarna på Gryffindorsjalar, häxmuggar, t-shirtar och annat kul i shoppen.

 
Ta sig till studion

Det är relativt enkelt att ta sig till studion. Vi valde att bo på hotell Jurys Inn i Watford som ligger åtta minuters promenad från Watford Junction station, en station som i sin tur ligger cirka 15-20 minuters resa med tåg från Euston i centrala London. Från Watford Junction går det speciella skyttelbussar varje kvart ut till Harry Potterstudion. Tur och returbiljett kostar 2 pund per person.

Vill man hellre bo centralt i London går det även direktbussar från bland annat Victoria station, de kan man boka här
Det går såklart också att åka kollektivt ut till Watford Junction. Lättast är att ta tunnelbanan till Euston Square i centrala London och därifrån gå ett par hundra meter till Euston Rail station och ta tåget ut till Watford Junction. Se till att ta ett “fast train”. Det tar tjugo minuter ut till Watford. Hamnar du på ett “slow train” tar det över en timme …

För mer info om transporter till och från studion läs här.

 
Entrébiljetter

För att komma in på själva studion krävs att man förbokar och betalar sina biljetter via internet, mer info här. Det går inte att köpa biljetter vid entrén.

Ta med tjocka plånboken (shoppen är stor, dyr och hur kul som helst), kamera och vatten att dricka. Sen är det bara att släppa lös och njuta.

Räkna med att avsätta en heldag för ett besök, för det tar tid om man vill hinna med allt ordentligt. Vi var där i över tio timmar(!), mer vanligt är kanske runt sex timmar. Åker man en förbeställd guidad busstur som inkluderar ett besök ligger besöket på endast 3,5 timme, vilket är alldeles för kort enligt oss. 

 

Kings Cross

Har man inte fått nog efter en heldag på studion, är ett besök på den riktiga Kings Cross station att rekommendera. Där spelades scenerna in när Harry ska åka från perrong 9 3/4. Det finns numera en iordninggjord skylt med tillhörande bagagevagn där man såklart kan få bli fotograferad av fotograf  som finns på plats de flesta dagarna. Kostar en slant förstås … Alldeles intill finns dessutom en shop med massor av Potterprylar.
För den äkta filmnörden är det roligt att ta sig till perrong 4 och 5, det är nämligen där som scenerna när de springer in i muren till perrong 9 3/4 spelades in. Vi letade också reda på den bro där Hagrid lämnar Harry när han för första gången ska ta tåget till Hogwarts.

 

Tack för mig, nu måste vi bota Pottersmällan som vi drog på oss !

(Görs bäst med ett filmmaraton.)
Länktips

Här finns ännu fler tips på länkar och guider till alla som aldrig får nog av Harry Potter:

Res i Harry Potters fotspår

Gör en magisk resa i Potterland

Bo som Harry Potter

Här finns en otroligt detaljerat beskriven rundtur till massor av olika ställen i London där scener i Harry Potterfilmerna har spelats in!

Och för den som fortfarande längtar efter mer och meeer så har JK Rowling skrivit en helt ny historia om Harry Potter. Den utspelar sig nitton år efter händelserna i den sista boken, Harry Potter och Dödsrelikerna. Harry är nu gift trebarnsfar och trött medelålders medarbetare på Ministeriet. Det förflutna gör sig påmint och mörkret hittar vägar fram på de mest oväntade ställen. Harry Potter and the Cursed Child spelas som pjäs på the Palace Theatre i London med start sommaren 2016. Biljetter förbokas här.

Till sist JK Rowlings egen sida Pottermore.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.