Skip to content

Ödeckarna – Saknad

9-12 år, deckare
Idus förlag, 2014

 

En skugga drar förbi och det dunkar till i väggen mittemot. Hon kan inte hjälpa det, nu är det hon som skriker. Rakt ut. Högt och gällt. Lollo måste ha tappat lampan eller bara slängt den ifrån sig för nu ligger den på golvet och rummet är mörkt och tyst igen. Ingen säger något, bara små korta andetagsflämtningar hörs. Hjärtat dunkar. Hårt och vilt. Vad håller de på med? Vad gör de här? Hemma hos en mördare mitt ute i skogen dit ingen hittar. Ingen kommer någonsin att leta efter dem här om de dör nu …

 

Engla och mamma ska tillbringa höstlovet  i stugan. Solen skiner när de rullar in med bilen i Hedesunda. Jonken, byns original, står som vanligt utanför Ica och säljer fisk i bruna papperspåsar. Det känns både pirrigt och kul att träffa Jonas, Oskar och Lollo igen och hon får direkt gelében och hjärtknas när hon får syn på Jonas.

Mamma bestämmer sig för att vara barnvakt till Elin, Tompa Perssons lillasyster, under lovet. Det gör att Engla plötsligt befinner sig närmare Tompa än hon någonsin trott hon skulle göra. Tompa som alla är rädda för. Tompa som mobbar Oskar. Men han är annorlunda när Engla träffar honom, inte lika hemsk på något vis. 


En dag letar sig Engla ut till den gamla fiskarkojan. En plats där hon kan tänka i fred och dit ingen någonsin kommer. Men nu ligger det kläder där. Och en sovsäck? Plötsligt försvinner Jonken och ingen vet något. Engla, Jonas, Lollo och Oskar bestämmer sig för att leta reda på honom, men hittar något helt annat … När sedan Elin också försvinner, tar rädslan ett grepp om hela Hedesunda. Vad är det som händer egentligen?

 

Det här är den första av Åkerströms böcker som jag har läst och det gjorde jag med stort nöje. […] Ödeckarna – saknad är lättläst och rolig och har ett väldigt driv. Dialogen är realistisk med ett modernt språk och naturligt flyt. Dessutom lite kärlek … Så inte saknas det spänning här inte! […] Jag tycker att det är en välskriven, spännande och ingående berättelse, med flera parallella trådar i handlingen som följs upp och håller spänningen vid liv. […] Det är bara tummen upp för Linda Åkerströms Ödeckare.
 
Jeanette Palm bokbloggen Bokhemligheter
 

BESTÄLL BOKEN
Adlibris
Bokus